Oświadczenie Stowarzyszenia Za Wolną Rosję dotyczące sytuacji w Białorusi

W imieniu członków Stowarzyszenia Za Wolną Rosję – Rosjan i Polaków, ale także obywateli innych państw, chcemy przekazać wyrazy wsparcia i solidarności Białorusinom, którzy dziś bronią demokracji, praw człowieka i swojej godności na ulicach Mińska i innych miast Białorusi.

Zdecydowanie potępiamy stanowisko pseudorealistów, którzy twierdzą, że to Łukaszenka jest gwarancją niezależności państwa białoruskiego. Jest dyktatorem, który nie po raz pierwszy dopuścił się fałszowania wyborów i używał przemocy wobec obywateli, a tym razem atakuje zwolenników wolnych wyborów w szczególnie okrutny sposób.

Obecna sytuacja w Białorusi musi zostać potępiona przez międzynarodowe organizacje, przede wszystkim OBWE i ONZ. Mamy nadzieję, że państwa UE, Wielka Brytania, Kanada i Stany Zjednoczone okażą protestującym adekwatne i rzeczywiste wsparcie, a sprawcy przemocy zostaną ukarani poprzez nałożenie sankcji.

Dziś Białorusini są inspiracją dla Rosjan pragnących wolności dla swojego państwa. Jesteśmy z was dumni!

Zdjęcie vot-tak.tv

Jeśli podoba ci się to, co robimy możesz wspomóc naszą działalność
Wesprzyj nas