Znany obrońca praw człowieka nominowany na stanowisko sędziego ETPC z ramienia Rosji

Czas czytania: 2 min

Szef międzynarodowej grupy praw człowieka „Agora” Paweł Czikow został nominowany na stanowisko sędziego Europejskiego Trybunału Praw Człowieka (ETPC) z ramienia Rosji. Napisał o tym na swoim Facebooku

Jak oświadczył Czikow, uprawnienia obecnego przedstawiciela Federacji Rosyjskiej przy ETPC Dmitrija Diedowa wygasają 1 stycznia 2022 r. Sędzia krajowy może być wybrany na jedną dziewięcioletnią kadencję. Do 10 maja przyszłego roku Rosja musi zgłosić trzech kandydatów na sędziów do rozważenia przez Zgromadzenie Parlamentarne Rady Europy (ZPRE).

„Od 22 lat ETPC rozpatruje sprawy z Rosji — przez cały ten czas procedura wyboru kandydatów na sędziów była nieprzejrzysta i znana tylko urzędnikom. I to nie powinno się więcej zdarzać” — zauważył Czikow w swoim wystąpieniu na kanale Agory na YouTube.

Ministerstwo Sprawiedliwości Rosji ogłosiło konkurs na to stanowisko 23 września, kandydować można do 5 października. Wyboru dokona komisja ministerstwa i międzyresortowa komisja do spraw Rady Europy. Prezydent Rosji ustali trzech kandydatów, spośród których członkowie Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy wybiorą sędziego na dziewięcioletnią kadencję.

„Wymagania stawiane kandydatom są proste: posiadać najwyższe walory moralne i spełniać wymagania związane z piastowaniem wysokich stanowisk sędziowskich lub być prawnikami z powszechnie uznawanymi autorytetami; posiadać czynną znajomość jednego z języków roboczych Rady Europy i przynajmniej bierną znajomość drugiego; posiadać wiedzę z zakresu międzynarodowego prawa publicznego i krajowych systemów prawnych, a także niezbędne praktyczne doświadczenie prawnicze, w tym z zakresu praw człowieka; mieć nie więcej niż 65 lat w momencie obejmowania urzędu” — pisze Czikow.

W 2012 roku sędzią z Rosji został sędzia Naczelnego Sądu Arbitrażowego Dmitrij Diedow, jego kadencja wygasa z końcem 2021 roku. Wtedy działaczka praw człowieka Karinna Moskalenko powiedziała, że ​​ze względu na tajność procedury nie miała czasu na złożenie dokumentów.

Rosja już czterokrotnie wybierała sędziów ETPCz: w 1996, 1998, 2004 i 2012 roku. Zdaniem szefa „Agory” procedura ta nigdy nie była przejrzysta, wszyscy kandydaci zostali wyłonieni za kulisami. „Za każdym razem byli to ludzie ze środowisk dyplomatycznych, sądowych czy akademickich. Ani jednego prawnika, ani jednego praktykującego prawnika, zwłaszcza żadnego obrońcy praw człowieka” — podkreślił Czikow.

Jeśli podoba ci się to, co robimy możesz wspomóc naszą działalność
Wesprzyj nas